Bijna kwart Nederlandse middelgrote bedrijven last van DDoS-aanval

Bijna een kwart van de Nederlandse middelgrote bedrijven heeft minstens één keer te maken gehad met een DDoS-aanval. Daarmee zijn de middelgroten de meestgetroffen bedrijven van Nederland. Dit meldt nu.nl vandaag op haar website naar aanleiding van een onderzoek van de Russische cybersecurityfirma Kaspersky Labs en marktonderzoeker B2B International.

In totaal heeft ruim 10 procent van de bedrijven te maken gehad met een DDoS (distributed denial-of-service)-aanval. Bij zo’n DDoS-aanval versturen kwaadwillenden doorgaans grote aantallen verzoeken naar de servers van het bedrijf, waardoor die het begeven en de websites of diensten van bedrijven niet of moeilijk bereikbaar worden.

Financiële schade
DDoS-aanvallen kunnen tot aanzienlijke financiële schade voor kleine en middelgrote bedrijven leiden. Gemiddeld kost het herstellen van een DDoS-aanval ruim 40.000 euro, becijfert het onderzoek. Bij grote bedrijven kan dat zelfs oplopen tot wel bijna 400.000 euro.

“Bedrijven moeten hun perceptie van een DDoS-aanval opnieuw evalueren. Het rapport toont duidelijk aan dat de schadelijke reikwijdte van dergelijke aanvallen veel verder gaat dan de tijdelijke uitvaltijd van een bedrijfswebsite”, zegt Martijn van Lom van de Nederlandse tak van Kaspersky Labs.

Gegevensverlies
Ook lopen kleine en middelgrote bedrijven het grootste risico om gevoelige gegevens kwijt te raken bij een DDoS-aanval.  Vier procent rapporteerde gegevensverlies, tegenover drie procent van de grote bedrijven.

DDoS-aanvallen dienen vaak als dekmantel voor een inbraakpoging in de systemen. Ruim éénvijfde van de deelnemers aan het onderzoek meldde dat er tijdens de DDoS-aanval ook een andere inbraakpoging plaatsvond, soms met gegevensverlies of diefstal van gegevens tot gevolg.

Maatregelen om de dreiging van een DDoS-aanval te beperken zijn vaak kostbaar en lastig te doorgronden. Door de beperktere middelen van het midden- en kleinbedrijf is die sector kwetsbaarder voor deze vorm van cyberaanvallen.

Door: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *